Terimler ve Kısaltmalar

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Giriş > Uygulamanın Genel Anlatımı >

Terimler ve Kısaltmalar

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

TERİMLER

 

Ahz-u Kabz: Belli bir paranın veya malın teslim alınabilmesi yetkisi.

Aleyhe Tutarlar: Şirketin karşı tarafa ödemesi gereken tutarlardır. Bu tutarlar; Asıl Alacak, Karşı tarafın yaptığı Masraf, Faiz, Karşı tarafın hak ettiği Vekalet Ücreti gibi alt başlıklardan oluşmaktadır. Aleyhe Ödeme işlemleri, Aleyhe tutarlar üzerinden yapılmaktadır.

Askıda: Hatalı tahakkuk veya Sahte Kimlik şüphesi olan dosyaların ayrı bir havuza alınarak, ilgili işlemlerin takip edilmesi amacıyla yapılan işlemdir.

Bilâ-tebliğ: Tebligat yapılacak kişinin bulunamaması, tebligatın yapılamaması.

Dağıtıma esas tarihi: Vekillere dosya atanırken belirlenen ve vekillerin dosyalar üzerinde hangi tarihten itibaren işlem yapabileceklerini gösteren tarihtir.

Davanın yenilenmesi: İcra dairelerinde dosya üzerinde bir yıl süre ile işlem yapılmadığı takdirde ve mahkemelerde davacının davasını takip etmemesi durumunda dosya işlemden kaldırılır ve mahzene iner. Dosya tekrar harç yatırılmak ve dilekçe ile talepte bulunulmak suretiyle derdest hale getirilir. Buna davanın yenilenmesi denir.

Dosya Aşaması: İcra Takibine geçilmiş dosyaların, İcra süreçleri açısından durumunu gösterir. Takip Başlatmayı Bekliyor, Takip Başlatıldı İcra Gününü Bekliyor, Ödeme Emri Cevabı bekliyor, Borçlu Bulunamadı, Borçlu Bulunamadı(Vefat, Sahte Kimlik), Ödeme Emri Tebliğ Edildi, Takip Kesinleşti, Aciz, Haciz, Satışlı olmak üzere dosyanın İcra Müdürlüğündeki aşamasına göre paralel olarak sistemde geçtiği aşamanın görüntülendiği alandır.

Dosya Konu: Abonelik Dosyaları için; Hizmet No, GSM No, MSISDN No, İşletme_kodu+Aboneno, Hasar/Diğer Dosyalar için; Takibe konu alacağın görüntülendiği alandır.

Dosya No: Sistem tarafından dosyalara otomatik olarak verilen numaradır.

Dosya Oluşturulma Tarihi (Transfer Tarihi): Dosyanın manuel olarak sistemde oluşturulduğu tarih veya otomatik olarak dış sistemden hukuk sistemine aktarıldığı (Transfer) tarihtir.

Derdest: Görülmekte olan, işlemde bulunan anlamında kullanılır.

Esas no: Davanın ya da icra takibinin açıldığı tarihte dosya sırasına göre verilen (yıl/numara) şeklindeki numaradır.(2007/405 gibi)

Faturalı Gecikme: Hukuğa aktarım öncesi, ilgili sistemin abonelik dosyaları için hesapladığı ve faturaladığı gecikme tutarıdır. (Host Faiz)

Faturasız Gecikme: Hukuğa aktarım öncesi, ilgili sistemin abonelik dosyaları için hesapladığı ve henüz faturalanmayan gecikme tutarıdır.

Ferâgat: Vazgeçme, el çekme.

Fesih: Devam etmekte olan bir hukuki ilişkiyi, tek taraflı olarak ve ileriye dönük olmak üzere sonlandıran bozucu yenilik doğurucu irade beyanıdır.

Fesih/Hasar Tarihi: Hukuki takibe konu olan aboneliğin hizmet sözleşmesinin bitiş (Deaktivasyon) tarihidir.

Haciz: Borçlunun, borcunu kendi arzusu ile ödememesi durumunda, alacaklının talebiyle, borçlunun (borca yetecek miktardaki) mal ve haklarına devlet aracılığıyla (icra dairesi tarafından) el konulması.

Hitam: Sonuçlanmış, kapanmış dosyalar için kullanılır.

Hüküm: son karar.

İcra: Borçlunun alacaklıya karşı yapmak veya ödemekle yükümlü bulunduğu bir şeyi adli bir kuruluş aracılığıyla yerine getirme. Yapma, yerine getirme, bir işi yürütme.

Cebri İcra: Kendi istekleriyle borçlarını ödemeyen borçluların, borçlarını devlet kuvveti ile ödemelerinin sağlanması; ilgili icra dairelerinin, (gereğinde) zor kullanarak, borçluyu borcunu ödemeye zorlamalarıdır.

Hizmet başlangıç tarihi: Hukuki takibe konu olan aboneliğin, hizmet sözleşmesinin başlangıç tarihidir.

İhtiyati Haciz: Alacaklının bir para alacağının zamanında ödenmesini garanti altına almak için,mahkeme kararı ile ,borçlunun mallarına geçici olarak el konulmasıdır.

İlam: Bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmi belgedir.

İlamlı İcra Takibi: Para veya paradan başka bir şey içeren konularda, önce bir mahkeme ilamı alınıp, ilamlara özgü icra takibi yapılmasıdır.

İlamsız İcra Takibi: Elinde bir mahkeme ilamı bulunmayan veya bulunmasına rağmen ilamlı icra yoluna başvurmayan kişilerin, alacaklarını elde etmek için başvurdukları icra yoludur.

İstihkak Davası: Taşınır veya taşınmaz bir mal üzerinde mülkiyet veya diğer bir aynî hak iddiasında bulunmayı konu alan davadır.

Karar No: Davanın karara bağlandığı tarihte mahkemedeki karar sırasına göre verilen (yıl/no) şeklindeki numaradır.

Lehe Tutarlar: Karşı tarafın şirkete ödemesi gereken tutarlardır. Bu tutarlar; Asıl Alacak, Masraf, Faiz, Vekalet Ücreti, Tahsil Harcı, CEYP Harcı gibi alt başlıklardan oluşmaktadır. Tahsilat işlemleri, Lehe Tutarlar üzerinden yapılmaktadır.

Mal Beyanı: İcra takibine maruz kalan kimsenin, elindeki ve başkalarında bulunan mallarını ve borcunu nasıl ödeyebileceğini beyan etmesi.

Mektup: Şüpheli alacaktan sisteme aktarılmış ancak henüz icra takibinin açılmadığını belirten ifadedir.

Mutabakat: Uzlaşma,anlaşma.

Mükerrer: Birden çok tekrarlanan,aynı şeyin tekrarı.

Müzekkere: Adli makamlar tarafından bir konu hakkında başka makamlara yazılan resmi yazıdır.

Organizasyon: Bir hukuk dosyasının şirket organizasyon yapılanmasında, hangi birimle ilşkili olduğunu tutar. (X İl Müdürlüğü, Y Bölge Müdürlüğü, Genel Müdürlük vb.)

Saha: Performansa göre ve Manuel dosya atamalara esas olacak şekilde, İl ve ilçelerin gruplanarak oluşturulan yapıdır.

Takip Çıkış Değeri: Faturalı Ana Borç + Faturalı Gecikme + Faturasız Gecikme + İcra Açılıncaya kadar geçen süre için hesaplanan Avans Faizi.

Takyidat: Kısıtlama/sınırlama.Tapuda, söz konusu mal varlığı üzerinde herhangi bir kısıtmaya olup olmadığıdır.

Tebligat: Hukuki işlemin yetkili makamca, ilgili kişinin bilgisine sunulmak üzere, kanun ve usule uygun olarak yazı veya ilanla bildirilmesidir.

Tebellüğ: Bir tebliği alma; tebliğ edilen bir yazıyı imza ile teslim alma.

Tehir-i İcra: İcra Müdürlüğüne bir sebep gösterilerek (devam eden başka bir dava) belirli bir süre için, İcranın durdurulması kararı alınabilmektedir.

Temyiz: İlk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların incelenmesi için üst yargı organına gönderilmesidir.

Terkin: Kanunen belli şartları sağlayan hukuk borcunun silinmesidir. Muhasebe sisteminde şüpheli alacak olarak kayıtlanmış borçların, farklı hesaplara aktarılmasına sebep olur. Sözlük anlamı, üzerini çizerek silmek olup, İngilizce to write-off kelimesine karşılık gelir.

Safahat: Evreler.

Sistem Aşaması: Hukuk Biriminin oluşturduğu tüm dosyaların, Şirket süreçleri açısından durumunu gösterir. Bilgileri Eksik, Giriş Tamamlandı, İdari Takipte, Atama Bekliyor, Tahsili Mümkün Değil, Askıda, Vekilde veya Limitaltı olmak üzere dosyanın sistemdeki durumunun görüntülendiği alandır.

Yediemin: Uyuşmazlık konusu şeyin saklanması ve idaresi kendisine verilen kişi; güvenilir kişi.

 

KISALTMALAR

 

IBAN No (International Bank Account Number): Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak ve maliyetlerini düşürmek amacıyla IBAN adı verilen Uluslararası Banka Hesap Numarası standardı geliştirilmiştir.

MB: Mal beyanı.

MERNİS (Merkezî Nüfus İdare Sistemi): İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ve 2000'li yıllarda uygulamaya alınabilen merkezî nüfus bilgileri düzenlemesidir.

PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü): Türkiye Cumhuriyeti'nin posta örgütüdür.

TMD: Tahsili mümkün değil. (Tahsili Kabil Olmayan)

UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi): Tüm Türkiye genelinde adalet hizmetlerinin, en hızlı ve verimli olarak kullanılması amacıyla kullanılmaya başlanılmıştır ve sürekli gelişmektedir.